CQCQ.dk

 DFDS-telegrafisternes hjemmeside

 

 

 

Evan Pedersen (indlæg fra Jørgen Madsen)

Så er endnu en af de gamle gnister gået bort.

Evan Pedersen 23/06/42 – 06/06/09

Jeg mødte Evan første gang i december 1981, da jeg skulle påmønstre M/S Tor Scandinavia i Gøteborg.
Alle i der kender Evan ved jo at han umiddelbart kunne virke som en noget brysk og måske lidt afvisende herre, og godt kunne skræmme en nymønstret sømand - men førstehåndsindtryk kan jo ændre sig !

Efter at være blevet rystet sammen under et lidt omtumlet flagskifte fra svensk til dansk flag, og påmønstring og opstart af skibet blev vi de næste 7 år gode kollegaer.

Evan var en reserveret person, men når man først kom ind på livet af ham, var han den bedste kollega man kunne ønske sig, og han lærte gerne fra sig til en forholdsvis ung og ny gnist som mig. Også andre ting end de arbejdsmæssige kunne han undervise i – og det blev i de 7 år til en del lange aftener, nogle gange også tidlige morgener, med gode diskussioner og ”åndfulde” samtaler, både på tomandshånd, men også med andre deltagere, og næsten altid med en flaske ”Famous Grouse” til at holde den ”åndfulde” debat i gang.

Evan var født og opvokset tæt på Limfjorden, og bevarede gennem hele sit liv tilknytningen til fjorden, og til havet – i sine unge dage arbejdede han som fisker, tog så telegrafistuddannelse fra Fanø Navigationsskole og sejlede så indtil 1988.

I al den tid jeg sejlede med Evan havde han et lille landbrug i Stistrup ved Farsø, og han valgte i 1988 at omgang for at drive gården med tilhørende minkfarm, og senere solgte han jorden fra og arbejdede som chauffør, hvor han bl.a. kørte med net og trawl rundt i landet.
Selvfølgelig fiskede han på fjorden, satte garn og åleruser, og selv om vi ikke længere var kollegaer holdt vi forbindelsen ved lige, med de obligatoriske telefonsamtaler omkring fødselsdage og jul, så vi kunne følge lidt med i hinandens liv. Et par besøg blev det også til med ål, brændevin og øl. Man var altid yderst velkommen, hvis vejen faldt forbi.
Jeg havde egentlig altid regnet Evan for at være den evige ungkarl, men i 2000 fandt han sin livsledsagerske, bedre sent end aldrig. Jonna og Evan flyttede sammen, først på gården i Stistrup, senere solgte Evan gården og de købte hus i Hvalpsund, og de blev gift i 2006.

De sidste par år af Evans liv var han plaget af svær sygdom, først fik han indopereret en ny hofte, og da det var overstået fik han konstateret kræft i tyktarmen. På trods af flere operationer og tilsyneladende optimistiske prognoser kunne Evan ikke kæmpe imod længere, og lørdag den 6/6 2009 døde Evan.

Evan havde selv bedt om blive båret ud af kirken af nogle af sine gamle søfartskollegaer, og jeg blev bedt om at være med, sammen med 4 andre søfolk samt hans svoger, og deltog derfor i Evans bisættelse fredag 12/6 2009 fra Strandby kirke. Evan havde også ønsket at hans aske skulle spredes ud over Limfjorden, tæt ved det område han havde tilbragt det meste af sit liv, og dette ønske vil blive efterkommet af han hustru Jonna.

 

Jørgen L. Madsen
Østergade 56
5881 Skårup